Tutaj powinien być opis

Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania

          Dzisiaj, 8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Z tej okazji zaprosiliśmy pana Mariusza- kucharza restauracji Gala, aby pokazał uczniom z klasy 4d, czym jest zdrowe żywienie i poprowadził warsztaty  gotowania. Pod czujnym okiem Dawid i Kamil przygotowali smaczne i wartościowe przekąski. Uczniowie wykonali naleśniki z kaszy gryczanej z pastą z brokułów i marchewki wraz z ulubionymi dodatkami, a na deser stworzyli kolorowego, owocowego jeża. Nie zabrakło także własnoręcznie wykonanej piramidy zdrowego żywienia. Popieramy wszelkie inicjatywy promujące zdrowy styl życia organizowane na terenie szkoły i serdecznie do nich zachęcamy!

P.S. Drodzy Uczniowie! Jeśli chcecie przepis na te pyszności, Dawid i Kamil są gotowi wam go zdradzić :)

 

Tekst: Kamilla Wieczorek